Rady a tipy
Ing. Michal Tezour - daňový poradca
Posledná úprava: 22.1.2024 08:32
Približný čas čítania: 5 minút

Zdaňovanie príjmov z BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt,

Zdaňovanie príjmov z BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt, 

Podliehajú príjmy, ktoré mi vypláca BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt zdaneniu? 

Ak som taxikár alebo kuriér cez aplikácie BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt, tak príjmy, ktoré mi tieto platformy vyplácajú, musím uviesť v daňovom priznaní k dani z príjmu a zaplatiť z nich daň. 

Je vodič alebo kuriér registrovaný cez aplikácie BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt podnikateľom? 

Na výkon funkcie vodiča a kuriéra musíš mať oprávnenie. Tieto funkcie môžeš vykonávať ako živnostník, prostredníctvom vlastnej spoločnosti alebo ako zamestnanec spoločnosti, ktorá zabezpečuje vodičov a kuriérov pre tieto platformy. 

Zdaňujem iba príjmy, ktoré mi platformy BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt vyplatia na účet?

Platformy BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt vyplácajú vodičom a kuriérom na účet sumu, ktorá je ponížená o províziu za sprostredkovanie cez aplikácie týchto platforiem. Preto je dôležité si uvedomiť, že do daňového priznania neuvádzaš iba výšku príjmov, ktorá ti prišla na účet ale výšku tvojich skutočných príjmov uvedených v reportoch, ktoré ti tieto platformy posielajú na týždennej alebo mesačnej báze. Tu nájdeš výšku svojich zdaniteľných príjmov a výšku provízie, ktorú pri vyplácaní platformy odpočítavajú od príjmov. 

Môžem si províziu za sprostredkovanie cez platformy BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt dať do výdavkov?

Províziu za sprostredkovanie, ktorú platformy odpočítavajú od vyplácaných príjmov si môžeš dať do výdavkov v prípade, že uplatňuješ skutočné výdavky na zníženie dane z príjmu. Živnostníci, ktorí uplatňujú paušálne výdavky 60 % zo zdaniteľných príjmov majú túto províziu zahrnutú v paušálnych výdavkoch. Je dôležité aj či platforma, ktorej provízia patrí je registrovaná na Slovensku na daň z príjmu. Ak by nebola a ty nezaplatíš z provízie zrážkovú daň, tak v tomto prípade si províziu nemôžeš uplatniť ako tvoj výdavok. V prípade, že si živnostníci pri skutočných výdavkoch neuplatnia túto províziu do výdavkov, nie sú povinní z nej platiť zrážkovú daň.

Ktoré výdavky môžem uplatniť na zníženie dane z príjmu pri príjmoch z platforiem BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt?

Ak poskytuješ služby vodiča alebo kuriéra cez tieto platformy ako spoločnosť alebo živnostník uplatňujúci skutočné výdavky tak daň z príjmu si môžeš ponížiť o výdavky, ktoré bezprostredne súvisia s výkonom činnosti vodiča a kuriéra. Najväčšími výdavkami sú výdavky na prevádzku motorového vozidla ako pohonné hmoty, umytie a čistenie vozidla prípadne servis vozidla. V mnohých prípadoch je aj vozidlo zaradené na podnikanie a vtedy si môžeš dať do výdavkov aj nákupnú cenu vozidla s rozpočítaním na 4 roky. Po splnení podmienok uvedených vyššie je tvojím výdavkom aj sprostredkovateľská provízia pre platformy.

Som zamestnaný v spoločnosti, ktorá prevádzkuje služby cez platformy BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt. Musím podávať daňové priznanie? 

Ak si zamestnancom spoločnosti, ktorej platformy vyplácajú príjmy za výkon vodiča alebo kuriéra, tak nie si priamym prijímateľom prostriedkov z platforiem. Spoločnosť ti ako zamestnávateľovi vypláca mzdu. V prípade, že nemáš žiadne iné príjmy tak daňové priznanie podávať nemusíš, stačí ak svojho zamestnávateľa požiadaš o vykonanie ročného zúčtovania dane a tvoje príjmy budú vysporiadané. Ak zamestnávateľa nepožiadaš o ročné zúčtovanie, tak musíš podať daňové priznanie Typ A Consultare – digitálne účtovníctvo 

Musím evidovať príjmy z platforiem BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt v e-kasa?

Všetci podnikatelia, ktorí využívajú platformy BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt na sprostredkovanie služieb či už vodiča alebo kuriéra s donáškou jedla, majú povinnosť evidovať tržby cez e-kasu. Taxikári, ktorý majú v aute taxameter a vedia na mieste vytlačiť doklad o poskytnutí prepravy a prijatí tržby v hotovosti, nemusia tieto tržby evidovať v e-kasa. Ak však príjmy z platforiem podnikatelia taxikári aj kuriéri prijímajú tržby bezhotovostne, majú povinnosť zaevidovať tieto tržby do e-kasa, bezprostredne po prijatí tržieb. Do e-kasa tak budú evidovať týždenne alebo mesačne sumár tržieb za toto obdobie. Nezabudni, že si tieto tržby prijal bezhotovostne a musíš súbežne s tržbami zaevidovať do e-kasy aj výber hotovosti. 

Využívam platformy BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt na podnikanie. Kedy sa stanem platiteľom DPH?

Povinnosť registrácie za platiteľa DPH je ohraničená výškou tržieb za 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov čo je 49 790,00 EUR. Ak sú tvoje príjmy za toto obdobie nižšie, za platiteľa DPH sa registrovať nemusíš a tvoje príjmy nebudú znížene o výšku DPH. V prípade, že prijímaš províziu od platformy, ktorá nie je registrovaná na daň z príjmu na Slovensku, si povinný pred prijatím služby (provízie) sa zaregistrovať podľa špeciálneho paragrafu a DPH z tejto provízie platiť štátu mesačne. Ak si už registrovaný ako riadny platiteľ DPH, táto povinnosť sa ťa netýka. 

Dokedy musím príjmy z platforiem BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt zdaniť?

Lehota na podanie daňového priznania a zaplatenia dane z príjmu je do 31.3.2022. Túto lehotu si môžeš o 3 mesiace predĺžiť t.j. na 30.6.2022.