Rady a tipy
Ing. Michal Tezour - daňový poradca
Posledná úprava: 22.1.2024 08:28
Približný čas čítania: 1 minúta

Zníženie sadzby DPH na reštauračné a stravovacie služby

Od 1.1.2023 do 31.3.2023 platí znížená sadzba DPH 10 % na reštauračné a stravovacie služby. Je to podpora gastrosektora od štátu. 

Podmienkou na uplatnenie zníženej sadzby 10 % DPH je, aby bola dodaná služba a nie tovar. To znamená, že zníženú sadzbu DPH môžu uplatniť reštaurácie, bufety a stravovacie zariadenia iba v tom prípade, že zákazník môže jedlo a nápoje nakúpené v zariadení skonzumovať priamo na mieste a zákazníkovi bolo poskytnutý čistý tanier, príbor, pohár na konzumáciu zakúpeného jedla a nápojov. 
Jedlo a nápoje, poskytnuté zákazníkovi na konzumáciu nemusia byť priamo zhotovené v zariadení, je možné ich aj doviesť alebo zakúpiť z iného zariadenia. Dôležité je len to, že zariadenie poskytuje doplnkové služby a teda umožňuje zákazníkovi konzumáciu priamo v zariadení. 

Zníženú sadzbu DPH nie je možné uplatniť na donáškovú službu jedla a nápojov či už vo výdajni jedál alebo doručenie prostredníctvom digitálne platformy nakoľko ide o dodanie tovaru a nie poskytnutie služby. 

Štát zníženú sadzbu DPH plánuje ponechať v prípade, že sa zvýši objem priznaných tržieb reštaurácií a stravovacích zariadení.