Rady a tipy
Júlia Pšenková - mzdová účtovníčka senior
Posledná úprava: 22.1.2024 08:39
Približný čas čítania: 1 minúta

Dávka tehotenské

V tomto príspevku vás chceme informovať o dávke, ktorý si môžu uplatniť SZČO, zamestnanec a dobrovoľne poistené osoby. Ide sa o dávku, ktorú poskytuje sociálna poisťovňa od apríla 2021 budúcim mamičkám.

Nárok na dávku majú tehotné ženy, ktoré sú v čase nároku nemocensky poistené. To znamená osoby, za ktoré platí poistenie do Sociálnej poisťovne zamestnávateľ, alebo si platia odvody ako povinne poistený živnostník, alebo ako osoby, ktoré si platia poistenia dobrovoľne.

Nárok majú aj tehotné ženy, ktorým vznikne nárok v ochrannej lehote, ktorá je 8 mesiacov po zániku nemocenského poistenia.

Rovnako ako pri aj iných dávkach nemocenského poistenia jednou z podmienok priznania nároku je dosiahnutie najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch. 

Do tohto obdobia sa môže zarátať aj obdobie čerpania rodičovskej dovolenky alebo poberania rodičovského príspevku. To znamená, že sa bude týkať aj mamičiek, ktoré absolvujú takzvaný „reťazový pôrod“.  Jednoducho povedané budú mať prvú materskú dovolenku, potom prejdú na rodičovskú dovolenku. Skôr ako rodičovská dovolenka, ktorá je do troch rokov veku dieťaťa skončí, znovu otehotnejú a opäť budú mať materskú dovolenku.

Na rozdiel od iných dávok nemocenského poistenia ju môžu ženy poberať aj popri práci, teda v období, keď majú príjem alebo poberajú iné dávky (napríklad materské, nemocenské, či rodičovský príspevok). 

Nárok na novú dávku vznikne tehotným ženám od 13. týždňa tehotenstva a končí skončením tehotenstva pôrodom, umelým prerušením tehotenstva alebo spontánnym potratom.

Nárok si budúca mamička uplatní prostredníctvom Žiadosti o tehotenské, ktorú jej vystaví a očakávaný deň pôrodu na ňom potvrdí gynekológ na prvej preventívnej prehliadke, na začiatku II. trimestra po dosiahnutí 13. týždňa tehotenstva. 

Pýtate sa aké sú ďalšie povinnosti mamičky, alebo aká vysoká bude jej dávka? To všetko sa dočítate TU.