Ekonomika
Júlia Pšenková - mzdová účtovníčka senior
Posledná úprava: 22.1.2024 08:29
Približný čas čítania: 4 minút

Otecko na materskej dovolenke

Od 1. novembra 2022 môže vzniknúť nárok  na dávku materské iného poistenca (otecka) zo sociálneho poistenia v rozsahu 2 týždňov v období šiestich týždňov od narodenia dieťaťa.

Ak by dieťa po narodení ostalo hospitalizované v nemocnici, nárok vzniká do šiestich týždňov od prepustenia z nemocnice.

Čo je odlišné od doterajších podmienok uplatnenia nároku na materské otca, je fakt  že tieto 2 týždne je nárok  bez ohľadu na skutočnosť, či matka dieťaťa poberá materské, alebo rodičovský príspevok. 

Nárok na materské si po novom môžu  otcovia rozdeliť na dve obdobia napríklad 2 týždne a 26 týždňov pri starostlivosti o jedno dieťa.

To znamená, že tesne po narodení dieťaťa si bude môcť požiadať o dávku v trvaní maximálne dvoch týždňov a o zvyšok si môže požiadať neskôr. Toto obdobie 2 týždňov sa započíta do celkového obdobia 28 týždňov, počas ktorého má otec (pri starostlivosti o jedno dieťa) nárok na materské aj v súčasnosti. 

Materské počas otcovskej dovolenky je financované z nemocenského poistenia vykonávaného Sociálnou poisťovňou. 

Ostatné podmienky priznania nároku ako napríklad nemocenské poistenie otecka musí trvať najmenej 270 dní, v čase podania žiadosti musí byť nemocensky poistený, ak je otecko SZČO musí mať odvody zaplatené riadne a včas.

Dávka materské vo všeobecnosti: 

Kedy si otecko môže uplatniť dávku materské? 

  1. Keď matka dieťaťa zomrela
  2. Ak sa podľa lekárskeho posudku matka o dieťa starať nemôže starať alebo nesmie starať pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, ktorý trvá najmenej jeden mesiac, a ak matka nepoberá materské alebo rodičovský príspevok

Okrem toho si otec dieťaťa môže uplatniť dávku materské najskôr po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, ak matka nepoberá materské na to isté dieťa alebo rodičovský príspevok.  V praxi ide o prípady, kedy matka skončí poberanie dávky materské a túto dávku začne poberať otecko. 

Otecko si môže dávku materské uplatniť najneskôr do dovŕšenia veku 3 rokov dieťaťa.

Aké podmienky musí otecko spĺňať, aby mu bola dávka materské priznaná? 

  1. Nárok na materské oteckovi vzniká, ak sa začne starať o dieťa počas trvania nemocenského poistenia alebo po jeho zániku v 7-dňovej ochrannej lehote. To v praxi znamená, že v čase kedy žiada o dávku materské, musí byť povinne  alebo dobrovoľne nemocensky poistená osoba.
  2. Ďalšia veľmi významná podmienka je, že otecko, ktorý je zamestnancom, nesmie v čase poberania dávky materské  dosahovať príjem za vykonanú prácu.
  3. Ak je otec povinne nemocensky poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou alebo dobrovoľne nemocensky poistenou osobou, musí mať zaplatené poistné na nemocenské poistenie včas a v správnej výške.
  4. Rovnako ako pri nároku na iné dávky nemocenského poistenia aj tu platí, že otecko musí byť  v posledných dvoch rokoch pred dňom, od ktorého žiada o materské, nemocensky poistený najmenej 270 dní.
  5. Podmienkou tiež je, že otecko sa o dieťa osobne celodenne stará.  Zároveň musí byť dodržaná podmienka, že  matka dieťaťa nepoberá na to isté dieťa dávku materské alebo rodičovský príspevok.

Ak majú rodičia dve deti a matka poberá dávku materské napríklad na mladšie dieťa a otec na staršie  dieťa, potom je možné, aby zároveň poberali materské matka aj otec. 

 

Kde nájdem žiadosť o materské? A ako ju vyplním?

Nárok sa uplatňuje žiadosťou o materské.  Žiadosť o materské je tlačivo, ktoré inému poistencovi ako matke, ktorá dieťa porodila poskytne príslušná pobočka Sociálnej poisťovne. Príslušná pobočka Sociálnej poisťovne je chápaná v zmysle trvalého bydliska poistenca. 

Žiadosť si vyplní otecko na prednej a zadnej strane. Na prednej strane uvedie od akého dátumu si dávku materské bude uplatňovať. 

Na zadnej strane tlačiva je potrebné vyplniť informáciu, či si bude uplatňovať nárok z jedného poistenia alebo zo súbehu poistení.

Zároveň uvedie, či si praje dávku vyplatiť poštovou poukážkou alebo na účet. Pokiaľ si vyberie možnosť poukazovania na účet, potom na zadnej strane žiadosti uvedie číslo účtu kam má byť dávka poukázaná.

Žiadosť je potrebné podpísať.

Pokiaľ je otecko zamestnanec, predloží žiadosť o materské zamestnávateľovi, ktorý na žiadosti potvrdí, ktorý deň pred vznikom dávky materské zamestnanec naposledy pracoval. Zamestnávateľ si u seba založí kópiu žiadosti o materské.

Originál žiadosti odovzdá otecko spolu s ostatnými požadovanými dokladmi príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Nárok na materské trvá oteckovi, ak sa stará o jedno dieťa odo dňa priznania dávky  materské  v dĺžke 28 týždňov. Ak sa iný poistenec súčasne stará o dve a viac detí, má nárok na materské 37 týždňov od priznania materského. Ak ide o osamelého iného poistenca, má nárok na materské 31 týždňov od priznania materského. Ako sme už spomínali nárok na materské trvá najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa.