Ekonomika
Júlia Pšenková - mzdová účtovníčka senior
Posledná úprava: 22.1.2024 08:37
Približný čas čítania: 4 minút

Ročné zúčtovanie dane – odpočet na manželského partnera

V ročnom zúčtovaní dane si môžete uplatniť viaceré nezdaniteľné časti základu dane a tiež dodatočne daňový bonus na deti a zaplatené úroky z hypotekárneho úveru.

Ako sme už spomínali v príspevkoch Ročné zúčtovanie dane, Daňový bonus na zaplatené úroky a Ročné zúčtovanie dane – daňový bonus na deti,  každý , kto poberal zdaniteľné príjmy na území Slovenskej republiky ktorých výška presiahla sumu  2255.72 €, musí podľa typu príjmov alebo požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, alebo podať daňové priznanie na miestne príslušnom daňovom úrade podľa svojho trvalého bydliska. 

Jednou z nezdaniteľných častí základu dane je aj nezdaniteľná časť základu dane na manžela/ manželku. 

Uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane sa týka výhradne zosobášených partnerov, žijúcich v spoločnej domácnosti. Spoločná domácnosť je ekonomický celok v zmysle občianskeho zákonníka, nie totožné bydlisko, takže v žiadosti o ročné zúčtovanie dane môže byť bydlisko žiadateľa a jeho manželského partnera rôzne.

 

Ak bol sobáš v priebehu roka, nárok je v alikvotnej výške počtu mesiacov. Do počtu mesiacov nároku sa rátajú len tie, kde bola splnená podmienka, že sú manželia k 1. kalendárnemu dňu v mesiaci.

Príklad :

Zamestnanec uplatňuje odpočet na manželku, manželia sú od 1.3.2021, potom nárok je 10 mesiacov.

Príklad :

Zamestnanec uplatňuje odpočet na manželku, manželia sú od 2.3.2021, potom nárok je 9 mesiacov.

Nárok sa dokladuje sobášnym listom. K uplatneniu nároku nestačí len fakt, že sa jedná o manželského partnera. Nárok je na taký počet mesiacov roku 2021, v ktorých 1. kalendárny deň roka ste boli manželskými partnermi a zároveň váš manželský partner bol jednou z nasledujúcich kategórií:

 

  • stará sa o vyživované maloleté dieťa, najviac do dovŕšenia 6 rokov dieťaťa (paragraf 3/2 zákona 571/2009 o rodičovskom príspevku dieťa je do 3 rokov, do 6 rokov, ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav) – dokladujete rodným listom dieťaťa, a pokiaľ má dieťa viac ako 3 roky, potom aj dokladom o dlhodobom nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa
  • poberá peňažný príspevok na kompenzáciu zdravotného postihnutia (paragraf 40 zákona 447/2008 o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, je to starostlivosť o osoby od 6 rokov, ktoré sú podľa komplexného posudku odkázané na opatrovanie) – dokladujete rozhodnutím o priznaní peňažného príspevku na kompenzáciu zdravotného poistenia
  • je zaradený do evidencie uchádzača o zamestnanie – dokladujete potvrdením o zaradení, prípadne vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie
  • je osoba so zdravotným postihnutím (občan uznaný za invalidného), alebo osoba s ťažkým zdravotným postihnutím (má mieru funkčnej poruchy najmenej 50%) – dokladujete rozhodnutím o priznaní invalidity zo Sociálnej poisťovne alebo rozhodnutím o priznaní ťažkého zdravotného postihnutia.

 

Vzhľadom k tomu, že musia byť splnené obidve podmienky zároveň– manželstvo aj status, finálne nárok je na mesiace v roku 2021 nasledovne :

Príklad :

Zamestnanec uplatňuje odpočet na manželku, boli zosobášení celý rok 2021, dieťa sa narodilo 1.4.2021, - potom nárok je 9 mesiacov, pretože manželia a starostlivosť o dieťa bola od apríla do decembra 2021.

Príklad :

Zamestnanec uplatňuje odpočet na manželku, manželia sú od 1.3.2021, dieťa sa narodilo 1.1.2021 potom nárok je 10 mesiacov, lebo manželia a starostlivosť o dieťa bola od marca do decembra 2021.

Ak ste splnili vyššie uvedené podmienky, uvediete v časti II. v odseku 1, že si uplatňujete odpočet, vyplníte osobné údaje manželky a počet mesiacov na ktoré máte nárok. Nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na manželského partnera musíte dokladovať.

Výška nezdaniteľnej časti základu dane sa odvíja od vlastného príjmu manžela/ manželky . Výšku vlastného príjmu dosiahnutého manželským partnerom v roku 2021 nebudete dokladovať, ale musíte ju v žiadosti o ročné zúčtovanie dane uviesť.

Vlastný príjem manžela/ manželky  je v zásade všetko okrem:

  • štátnych sociálnych dávok (príspevok pri narodení dieťaťa, príspevok na viac súčasne narodených detí, príspevok na pohreb, rodičovský príspevok, prídavok na dieťa, príplatok k prídavku na dieťa, vianočný príspevok dôchodcom, príplatok k dôchodku politickým väzňom, príspevok športovému reprezentantovi )
  • štipendia
  • zamestnanecká prémia
  • daňový bonus na deti
  • a príplatku dôchodku pre bezvládnosť .

Od vlastného príjmu sa odpočíta zaplatené poistné na SP, ZP vrátane nedoplatku RZ ZP. 

Po vyplnení žiadosti a dokladovaní nároku zamestnávateľ prehodnotí s ohľadom na výšku Vašich zdaniteľných príjmov, výšku vlastného prímu manželského partnera a počet mesiacov nároku aký bude Váš nárok na nezdaniteľnú časť základu dane a vyplatí Vám ho v rámci vykonaného ročného zúčtovania dane.