Ekonomika
Júlia Pšenková - mzdová účtovníčka senior
Posledná úprava: 22.1.2024 08:37
Približný čas čítania: 5 minút

Daňový bonus na zaplatené úroky

Daňový bonus na zaplatené úroky 

 

Každý, kto poberal zdaniteľné príjmy na území Slovenskej republiky, ak ich výška presiahla sumu 2255,72 €, musí podľa typu príjmov alebo požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, alebo podať daňové priznanie na miestne príslušnom daňovom úrade podľa svojho trvalého bydliska.

V rámci ročného zúčtovania dane alebo podaného daňového priznania si môže daňovník uplatniť niekoľko typov úľav alebo bonusov. Samozrejme len v prípade, ak na ich uplatnenie bude mať nárok.

Vzhľadom k tomu, že sa blíži obdobie (január až marec), kedy sa žiadosti o ročné zúčtovania dane zamestnávateľovi odovzdávajú (15.02.2022) alebo daňové priznania podávajú (1.03.2022), rozhodli sme sa priblížiť vám nárok a spôsob uplatnenia spomínaných úľav a bonusov.

V dnešnom príspevku si priblížime daňový bonus na zaplatené úroky .

Daňovníkovi vzniká nárok na daňový bonus na zaplatené úroky v príslušnom zdaňovacom období vypočítané z výšky poskytnutého úveru na bývanie:

  • na základe jednej zmluvy o úvere na bývanie, najviac zo sumy 50 000 eur na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie, ktorou je byt alebo rodinný dom
  • ak má najmenej 18 rokov a najviac 35 rokov ku dňu podania žiadosti o tento úver
  • priemerný mesačný príjem vypočítaný z jeho zdaniteľných príjmov, ktoré sú súčasťou základu dane z príjmov podľa §5, 6 a 8 za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie, najviac vo výške 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom bola uzavretá zmluva o úvere na bývanie.

 

Daňovým bonusom na zaplatené úroky je suma vo výške 50 % zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období, najviac však do výšky 400 eur za rok.

 

Ak je daňovník dlžníkom zo zmluvy o úvere na bývanie, na ktorú si uplatňuje nárok na daňový bonus na zaplatené úroky, spolu s iným dlžníkom alebo spolu s inými viacerými podmienku príjmu  musí spĺňať aj spoludlžník. 

Priemerný mesačný príjem dlžníka spolu so spoludlžníkom nesmie presiahnuť súčin počtu dlžníka a spoludlžníka a 1,3 násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca, dlžníkovi nárok na daňový bonus na zaplatené úroky nevzniká.

Nárok na daňový bonus na zaplatené úroky nevzniká daňovníkovi, ktorý je dlžníkom zo zmluvy o úvere na bývanie, ak je súčasne spoludlžníkom z inej zmluvy o úvere na bývanie, na ktorú sa uplatňuje nárok na daňový bonus na zaplatené úroky.

 

Nárok na daňový bonus na zaplatené úroky vzniká počas piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich rokoch, počnúc mesiacom, v ktorom sa začalo úročenie úveru na bývanie poskytnutého na základe jednej a tej istej zmluvy o úvere na bývanie.

V roku začatia alebo skončenia úročenia úveru na bývanie má daňovník nárok na pomernú časť daňového bonusu na zaplatené úroky z maximálnej sumy pripadajúcu na počet kalendárnych mesiacov v zdaňovacom období, a to od mesiaca, v ktorom začalo alebo skončilo úročenie úveru na bývanie.

 

Podmienky naplnenia nároku sú komplikované a bežný daňovník často ani netuší , že práve jemu poskytnutý úver je taký, ktorý možno na bonus použiť.

Ten, kto vie presne posúdiť, či je to ten " správny " úver je banka, ktorá úver poskytla. Preto odporúčame, aby ste si preverili, či váš úver na bývanie tieto podmienky spĺňa.

Nárok sa uplatnenie bonusu dokladuje daňovník potvrdením, ktoré vystaví veriteľ . 

Ak daňovník žiada o ročné zúčtovanie dane zamestnávateľa, potom potvrdenie predloží k žiadosti o ročné zúčtovanie dane do 15.2.2022 svojmu zamestnávateľovi.

Ak podáva daňové priznanie, potom potvrdenie priloží k daňovému priznaniu .

Daňovník si vypočíta daňový bonus na zaplatené úroky na základe údajov, ktoré bude mať uvedené v potvrdení z banky. 

 

V potvrdení z banky bude okrem iného uvedený aj deň, od ktorého je úver na bývanie úročený a taktiež výška úrokov zaplatených v kalendárnom roku z výšky poskytnutého úveru na bývanie, najviac však zo sumy 50 000 €. 

 

Príklad

Daňovníkovi vznikol nárok na daňový bonus na zaplatené úroky za rok 2021. Banka poslala potvrdenie, v ktorom uviedla, že daňovník v roku 2021 zaplatil úroky vo výške 151 € a úver na bývanie sa začal úročiť od 25.11.2021. 

Daňovník si môže uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky len v pomernej v sume 66,67 € a to aj napriek tomu, že 50 % zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období predstavuje sumu 75,50 €. Pomernú časť pripadajúcu na dva kalendárne mesiace 66,6666 € vypočíta z maximálnej ročnej sumy daňového bonusu na zaplatené úroky, t. j. zo sumy 400 € (400 €/12*2). 

 

Príklad

Daňovník, ktorý v roku 2021 zaplatí úroky v sume 1 000 € a úver na bývanie je úročený od februára 2021, uplatní si daňový bonus na zaplatené úroky v sume 366,67 € [(50 % zo sumy 1 000 € = 500 €, pričom maximálna suma za kalendárny rok je 400 €), preto pomerná časť zo 400 € pripadajúca na rok 2021 predstavuje sumu 366,67 € (400/12*11)].