Rady a tipy
Júlia Pšenková - mzdová účtovníčka senior
Posledná úprava: 22.1.2024 08:37
Približný čas čítania: 5 minút

Ročné zúčtovanie dane – daňový bonus na deti

Ako sme už spomínali v príspevku Ročné zúčtovanie dane a v príspevku Daňový bonus na zaplatené úroky,  každý , kto poberal zdaniteľné príjmy na území Slovenskej republiky ktorých výška presiahla sumu  2255,72 eur , musí podľa typu príjmov alebo požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane, alebo podať daňové priznanie na miestne príslušnom daňovom úrade podľa svojho trvalého bydliska. 

 

V ročnom zúčtovaní dane si môžete uplatniť viaceré nezdaniteľné časti základu dane a tiež dodatočne daňový bonus na deti a zaplatené úroky z hypotekárneho úveru .

 

V tomto príspevku si povieme kto a za akých podmienok má nárok na daňový bonus na dieťa.

 

Niektorí z vás si daňový bonus na deti  uplatňovali mesačne u svojho zamestnávateľa. V takom prípade budete mať daňový bonus v ročnom zúčtovaní dane prehodnotený automaticky.

 

Tí ktorí ste si daňový bonus mesačne v roku 2021 neuplatňovali, alebo ste si uplatnili nie všetky mesiace na ktoré máte nárok, môžete tak urobiť práve v ročnom zúčtovaní dane.

 

V žiadosti o ročné zúčtovanie dane vyznačíte, že si prajete uplatniť daňový bonus na dieťa. Vyplníte meno, priezvisko , rodné číslo dieťaťa a kalendárne mesiace roku 2021 , ktoré si prajete uplatniť.

 

Nárok máte na nezaopatrené  dieťa do 25 rokov veku:

  • vlastné,
  • osvojené,
  • prevzaté do starostlivosti ,
  • dieťa druhého z manželov .

 

Daňový bonus  si môže uplatniť len jeden z rodičov. Ak sa osoby poberajúce daňový bonus nedohodnú , tak v poradí matka, otec, ďalšia oprávnená osoba. Každý  z rodičov môže mať uplatnené celé zdaňovacie obdobie , alebo časť zdaňovacieho obdobia .

 

Nárok na daňový bonus máte v prípade ak ste v roku 2021 dosiahli zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti  aspoň vo výške 3738,00 eur.

Podmienkou nároku  je , že dieťa žije v spoločnej domácnosti s daňovníkom ( pripomíname, že spoločná domácnosť je ekonomický celok v zmysle občianskeho zákonníka, nie totožné bydlisko).

Nárok  dokladujete rodným listom dieťaťa a v prípade veku 16 rokov a viac  potvrdením o návšteve školy  . 

Pokiaľ vaše dieťa študuje v zahraničí , ako doklad potrebný k nároku  sa vyžaduje stanovisko Ministerstva školstva o tom, či predmetná škola v zahraničí spĺňa kritéria na priznanie nároku na štátne dávky.

 

Oprávnenosť nároku na daňový bonus môžete  preukázať aj potvrdením príslušného úradu práce , sociálnych vecí a rodiny o poberaní prídavku na vyživované dieťa vystavené tomuto vyživovanému dieťaťu. 

 

Veľmi dôležitou podmienkou nároku je, že dieťa je nezaopatrené. Čo znamená tento pojem ?

Nezaopatrené dieťa podľa zákona o prídavku na dieťa je dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak: 

  • sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo
  • sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz
  • je neschopné sa sústavne pripravovať na povolanie alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, najdlhšie do dovŕšenia plnoletosti.

 

 

Sústavná príprava dieťaťa na povolanie sa začína u študenta

  • strednej školy najskôr od začiatku školského roka prvého ročníka strednej školy; 
  • vysokej školy odo dňa zápisu na vysokoškolské štúdium prvého stupňa alebo na vysokoškolské štúdium druhého stupňa. a trvá do skončenia štúdia

 

Pozor dosiahnutím ukončenia II stupňa vysokoškolského štúdia nárok na daňový bonus končí.

 

Sústavná príprava je aj:

  • obdobie prázdnin medzi jednotlivými ročníkmi štúdia na strednej škole alebo vysokej škole;
  • obdobie prázdnin po skončení štúdia na strednej škole do 31.8.
  • obdobie od konca školského roka, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole, do zápisu na vysokú školu vykonaného najneskôr do októbra bežného roka, v ktorom dieťa skončilo štúdium na strednej škole;
  • obdobie po skončení vysokoškolského štúdia prvého stupňa, do zápisu na vysokoškolské štúdium druhého stupňa   vykonaného najneskôr do októbra bežného roka, v ktorom dieťa skončilo vysokoškolské štúdium prvého stupňa;
  • obdobie po skončení posledného ročníka vysokej školy do vykonania štátnej skúšky, najdlhšie do konca školského roka, v ktorom malo byť štúdium skončené.

 

Od 01.02.2014 sa obdobie prázdnin po skončení strednej školy považuje za sústavnú prípravu na povolanie bez akéhokoľvek obmedzenia, to znamená že  aj v prípade, ak dieťa v tomto období vykonáva zárobkovú činnosť alebo ak  bolo zaradené do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie.

 

Výška daňového bonusu závisí od veku dieťaťa. 

Od 1.1. 2021  do 30.6. 2021 je mesačná hodnota daňového bonusu rozdelená do dvoch vekových kategórií:

  • deti od 6 do 15 rokov – bonus vo výške 23,22 eur
  • deti do 6 rokov – bonus vo výške 46,44 eur

 

 Od 1.7.2021 do 31.12.2021 je  mesačná hodnota daňového bonusu rozdelená do troch vekových kategórií:

  • deti od 15 do 25 rokov – bonus vo výške 23,22 eur
  • deti od 6 do 15 rokov – bonus vo výške 39,47 eur
  • deti do 6 rokov – bonus vo výške 46,44 eur

Pri vekovej kategórii od 6 do 15 rokov daňový bonus patrí len tomu dieťaťu na ktoré sa neuplatnila dotácia na stravu v škole.