Ekonomika
Júlia Pšenková - mzdová účtovníčka senior
Posledná úprava: 22.1.2024 08:41
Približný čas čítania: 4 minút

SZČO odvody v sociálnej poisťovni

SZČO odvody v sociálnej poisťovni

 

Podmienkou platenia odvodov do Sociálnej poisťovne je výška príjmov z podnikania, ktoré samostatne zárobkovo činná osoba (ďalej SZČO) živnostník dosiahol za predchádzajúci kalendárny rok

V čase vzniku živnosti SZČO nie je povinne poistená v Sociálnej poisťovni, nakoľko nemá príjmy zo živnosti za prechádzajúci kalendárny rok.

Pri vzniku živnosti SZČO sa môže prihlásiť na dobrovoľné platenie odvodov. Prihlasuje sa v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Aj pri dobrovoľnom platení je však určená hodnota minimálneho vymeriavacieho základu pre platenie odvodov. Tým pádom je stanovená aj minimálna suma odvodu. Aktuálne je minimálny mesačný vymeriavací základ 546,00 eur. Minimálny mesačný odvod poistenia pre dobrovoľne poistené osoby  na sociálne poistenie je aktuálne vo výške 191,91 eur.

Následne, každý rok po podaní daňového priznania Sociálne poisťovňa prehodnotí povinnosť platenia odvodov na sociálne poistenie. Ak SZČO podala daňové priznanie do 31.3., odvody je povinná odvádzať od 1. júla roka nasledujúceho po roku, v ktorom prekročila hranicu príjmov. Ak SZČO podala daňové priznanie v predĺženej lehote, povinnosť odvádzania sociálnych odvodov jej vzniká od 1. októbra. 

 

Povinné poistenie SZČO vzniká od 1. júla 2021  osobám, ktoré odovzdali daňové priznanie do 31. marca 2021, pokiaľ za kalendárny rok 2020 dosiahli príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 6 552 eur. Týka sa to osôb, ktoré majú k 1. júlu 2021 platné oprávnenie na vykonávanie činnosti, to znamená, že v živnosti pokračujú.

Sociálna poisťovňa takéto osoby SZČO vo vlastnej réžii prihlási na platenie odvodov. Zároveň do 21. júla 2021 pošle Sociálna poisťovňa SZČO informáciu o výške odvodov, ktoré je SZČO povinný mesačne platiť.

V kalendárnom roku 2021 pre povinne poistenú SZČO platí minimálny mesačný vymeriavací základ 546,00 eur. Minimálna suma mesačného poistného je 180,99 eur.

Pre SZČO, ktoré sú poberateľmi starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, alebo výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 148,23 eur.

 

Tak ako je stanovený minimálny vymeriavací základ a minimálna výška odvodov, je stanované aj maximum.

Maximálny mesačný vymeriavací základ pre SZČO v kalendárnom roku 2021 je 7 644, 00 eur. Maximálne poistné je mesačne 2 533,98 eur. 

SZČO, ktoré sú poberateľmi  starobného  dôchodku, predčasného starobného dôchodku, alebo výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného  2 075,34 eur.

Povinne nemocensky a dôchodkovo poistená SZČO je povinná poistné odvádzať na účet Sociálnej poisťovne do 8. dňa kalendárneho mesiaca za predchádzajúci kalendárny mesiac. Ak SZČO trvalo poistenie len časť kalendárneho mesiaca, poistné platí len za túto časť.

Číslo účtu na platenie odvodov oznámi Sociálna poisťovňa na rozhodnutí o povinnosti platenia odvodov. Variabilný symbol je číslo fyzickej osoby určené Sociálnou poisťovňou. Špecifický symbol  je číselné označenie príslušného kalendárneho mesiaca a kalendárneho roka, za ktoré sa platí poistné. Napríklad za mesiac júl 2021  je  ŠS  072021 alebo 202107.

V prípade, ak odvádzateľ poistného uhrádza poistné trvalým príkazom, je špecifický symbol v tvare 88.

Povinne nemocensky poistená a povinne dôchodkovo poistená SZČO nie je povinná platiť poistné na nemocenské a na dôchodkové poistenie:

  • v období, počas ktorého sa jej poskytuje materské
  • od prvého osobného a celodenného ošetrovania/starostlivosti fyzickej najdlhšie do štrnásteho dňa, ak ošetrovanie/starostlivosť trvá v tomto období,
  • v období, počas ktorého je uznaná za dočasne práceneschopnú alebo má nariadené karanténne opatrenie,
  • od prvého dňa osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby uvedenej v § 39 ods. 1 písm. a) druhom bode do skončenia tohto ošetrovania, najdlhšie do 90. dňa tohto ošetrovania.

 

Ak SZČO nedosiahne príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 6 552 eur, potom odvody povinne platiť nemusí. Ak si ich platila dobrovoľne doteraz, môže v dobrovoľnom platení pokračovať.

Pokiaľ bola osoba SZČO povinne poistená do 30. júna 2021, ale príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti za rok 2020 nebol vyšší ako 6 552 eur, prestáva byť povinne poistenou osobou. V praxi to znamená, že až do júna 2022 povinné odvody na sociálnu poisťovňu platiť nebude. Môže sa prihlásiť od 1. júla ako dobrovoľne poistená osoba.