Naše články

S expertami porozumiete pojmom v podnikaní aj v účtovníctve
Firmy
Zavedenie uhlíkového cla
Zavedenie uhlíkového cla začína prechodným obdobím, od 1. októbra 2023 do 31. decembra 2025, počas ktorého budú dotknuté firmy (dovozcovia z tretích krajín) podliehať ohlasovacej povinnosti bez potreby platiť akékoľvek poplatky. Počas tohto obdobia musia dovozcovia každý štvrťrok predkladať Komisii správu obsahujúcu informácie o tovare dovezenom za dané tri mesiace. Ako uvádza Finančná správa SR na svojej webovej stránke, sú povinní tak urobiť najneskôr mesiac po skončení uvedeného štvrťroka.
Ekonomika
Stravné od 1.10.2023
Suma stravného opäť porastie! Prečítaj si náš blog a zisti, aké sú nové sumy stravného.
Ekonomika
Reklama cez zahraničné platformy
Platíte si reklamu cez platformy ako sú Facebook, Google, LinkedIn či Instagram? Viete, že vlastníci týchto platforiem sú zo zahraničia? V nasledujúcom blogu si vysvetlíme úskalia, ktoré pri nákupe týchto služieb vznikajú.
Rady a tipy
Zdaňovanie virtuálnych mien
Kryptomeny sú v posledných rokoch veľmi často spoločensky diskutovanou témou a to najmä v prípade, keď sa rozoberá ich zdaňovanie. Chceš vedieť ako správne zdaniť kryptomeny? V tom prípade je tento článok určený pre teba.
Rady a tipy
Zníženie sadzby DPH na reštauračné a stravovacie služby
Od 1.1.2023 do 31.3.2023 platí znížená sadzba DPH na 10% na reštauračné a stravovacie služby. Aké sú podmienky sa dočítate v článku.
Rady a tipy
Ako si vyplniť digitálne daňové priznanie ?
Rýchle a odborné vypracovanie daňového priznania s jednoduchým formulárom online. Ak Vás zaujímajú podrobnosti ako si vypracovať a pripraviť daňové priznanie neváhajte a prečítajte si tento článok.
Rady a tipy
Doklady potrebné ku daňovému priznaniu
Vyplnili ste naše digitálne daňové priznanie v sekcii digitálne účtovníctvo? V tomto článku sa dočítate o všetkých potrebných účtovných dokladoch, ktoré musia byť do daňového priznania zahrnuté.
Rady a tipy
Zmena účtovníka, ako na to?
Nie ste spokojný so svojím účtovníkom a chceli by ste ho zmeniť len neviete ako? V tomto blogu si povieme aké máte možnosti a aké sú povinnosti oboch zmluvných partnerov teda účtovníka a klienta.
Ekonomika
Čo treba stihnúť do konca roka 2022?
Podnikatelia, pripravili sme pre Vás výstižný a stručný prehľad najdôležitejších povinností, ktoré musíte stihnúť do konca roka 2022.
Rady a tipy
Podnikateľský plán
Podnikateľský plán je užitočný nástroj na úspešné vedenie podniku ako aj na prehľadné komunikovanie a riadenie ľudí. Prečo je dôležitý a ďalšie užitočné informácie sa dočítate v tomto blogu.
Ekonomika
Preplatenie energií pre podnikateľov
Podnikatelia, podajte si žiadosť na preplatenie elektriny a plynu! POZOR len do 22. decembra 2022!
Ekonomika
Otecko na materskej dovolenke
Si otecko a chystáš sa na materskú dovolenku? Prečítaj si, čo všetko ťa čaká, aké podmienky musíš splniť a uži si krásne chvíle s tvojím bábätkom.
Firmy
Prenájom a predaj bytov u podnikateľov a DPH
Ste podnikateľ a vlastníte nehnuteľnosť určenú na bývanie? Prečítajte si ako postupovať v prípade, ak ju chcete predať alebo prenajať.
Ekonomika
Prenájom nehnuteľnosti cez digitálnu platformu (airbnb, booking)
Prenajímate svoju nehnuteľnosť prostredníctvom booking alebo airbnb a neviete či máte takého príjmy zdaniť? V tomto článku si odpovieme na otázky ako a kedy príjmy z prenájmu zdaňovať a či existujú nejaké prostriedky, ktoré budú informovať o Vašich príjmoch daňový úrad.
Ekonomika
Prečo sa oplatí mať dobrého právnika
Založili ste si sro-čku alebo podnikáte už dlhší čas? Pokryte si aj právne služby! Mať dobrého právnika sa naozaj oplatí. Prečítajte si prečo!
Ekonomika
Preventívna reštrukturalizácia
V tomto blogu Vám prinesieme informácie o pokutách a iných sankciách, ktoré vám hrozia v prípade, ak nepodáte návrh na vyhlásenie konkurzu včas.
Ekonomika
Externé účtovníctvo
Ušetrite náklady na účtovníctvo! Prečítajte si, či sa Vám oplatí mať interného účtovníka alebo si najať externú firmu.
Rady a tipy
Kto je to digitálna účtovníčka?
Kto je to digitálna účtovníčka a v čom spočíva automatizácia účtovníctva a procesov? Prečítajte si o najväčšom prínose digitalizácie!
Ekonomika
Zánik práva vyrubiť daň
Otvoril Vám daňový úrad kontrolu? Kedy zaniká právo daňového úradu vyrubiť daň? Prečítajte si blog od nášho daňového poradcu a nič dôležité Vám neunikne.
Ekonomika
Zdaňovanie príspevku za ubytovanie ľudí zasiahnutých vojnou na Ukrajine
Na Slovensku je aktuálne vyhlásená mimoriadna situácia z dôvodu migrácie občanov utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Množstvo podnikateľov v oblasti poskytovania ubytovania ale aj obyčajní ľudia prichýlili týchto ľudí a poskytli ubytovanie Ukrajincom tzv. odídencom. Štát sa preto rozhodol túto pomoc oplatiť formou príspevku na ubytovanie. Kto má na takýto príspevok nárok, v akej výške a akým spôsobom takýto príspevok zdaniť si povieme v tomto blogu.
Firmy
Kto musí platiť preddavky na daň z príjmu v roku 2022?
Podal si si daňové priznanie k dani z príjmu? V tomto blogu sa dozvieš kto a kedy musí platiť preddavky na daň v roku 2022.
Rady a tipy
Dôležité čísla v podnikaní - 8 čísiel
Prečo je dôležité rozumieť základným číslam v účtovníctve? Keďže aj Veronika Lipovská je podnikateľka, vie ako je náročné okrem riešenia biznisu kontrolovať či všetko uhradila, či všetci zaplatili, či bude dostatok peňazí na DPH a podobne. V blogu vysvetľuje, čo sa vo vašom podnikaní naozaj oplatí sledovať pravidelne, aby ste si na mesačnej báze vedeli strážiť najdôležitejšie čísla.
Rady a tipy
Zdaňovanie príjmov z BOLT, BOLT FOOD, UBER, Wolt,
Jazdíš pre Uber alebo Bolt? Alebo roznášaš jedlo pre Wolt? Zdaňuj príjmy správne! My Ti poradíme ako!
Rady a tipy
Viete aké druhy príjmov ste v roku 2021 dosiahli a či ich musíte zdaňovať?
Prišiel čas podávania daňových priznaní a teda vysporiadania dane z príjmu za rok 2021. Neviete z ktorých príjmov ste povinný zaplatiť daň alebo či máte nárok na vrátenie preplatku na daní? O tom aké príjmy podliehajú zdaneniu a kedy ste povinný podať daňové priznanie si povieme v tomto článku.
Rady a tipy
Zrážková daň z príjmu umelcov
Daňové priznanie podávajú fyzické osoby – umelci v tom prípade, ak ich príjmy neboli zdanené zrážkovou daňou pri ich vyplatení. V tomto prípade fyzické osoby podávajú daňové priznanie do 31.3.2022 resp. do 30.6.2022.
Rady a tipy
Ročné zúčtovanie dane – daňový bonus na deti
V ročnom zúčtovaní dane si môžete uplatniť viaceré nezdaniteľné časti základu dane a tiež dodatočne daňový bonus na deti a zaplatené úroky z hypotekárneho úveru. V tomto príspevku si povieme kto a za akých podmienok má nárok na daňový bonus na dieťa.
Rady a tipy
Vrátenie preplatku poistného na sociálne poistenie
Ročné zúčtovanie sociálneho poistenia neexistuje, a preto pokiaľ by prišlo k vyššiemu zaplateniu poistných odvodov odporúčame túto situáciu aktívne riešiť. V tomto príspevku si vysvetlíme o aké situácie sa jedná a tiež ako o vrátenie preplatku na poistnom požiadať.
Ekonomika
Ročné zúčtovanie dane – odpočet na manželského partnera
Jednou z nezdaniteľných častí základu dane je aj nezdaniteľná časť základu dane na manžela/ manželku. Uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane sa týka výhradne zosobášených partnerov, žijúcich v spoločnej domácnosti.
Ekonomika
Začínaš podnikať od roku 2022 a nevieš si vybrať formu podnikania? (živnosť vs. s.r.o.)
Chceš začať od nového roka podnikať? Nevieš sa rozhodnúť, ktorá forma podnikania je pre teba najvýhodnejšia? V tomto článku si porovnáme či sa ti oplatí viac založenie živnosti alebo sro-čky.
Rady a tipy
Príjmy umelkyne v meste a ich zdaňovanie
Si umelkyňa, ktorá má príjmy z vytvorenia diela, z podania umeleckého výkonu alebo z poskytnutia licencie na použitie diela? Potom si prečítaj nasledujúce riadky, aby si vedela ako sa tieto príjmy zdaňujú.
Ekonomika
Ročné zúčtovanie dane
Vzhľadom k tomu, že sa blíži obdobie kedy sa žiadosti o ročné zúčtovania dane zamestnávateľovi odovzdávajú (15.02.2022), rozhodli sme sa pripomenúť vám lehotu a základné „ pravidlá“ pri podávaní žiadosti o ročné zúčtovanie dane.
Ekonomika
Daňový bonus na zaplatené úroky
Vzhľadom k tomu, že sa blíži obdobie (január až marec), kedy sa žiadosti o ročné zúčtovania dane zamestnávateľovi odovzdávajú (15.02.2022) alebo daňové priznania podávajú (1.03.2022), rozhodli sme sa priblížiť vám nárok a spôsob uplatnenia spomínaných úľav a bonusov.
Ekonomika
Ste živnostníčky v meste? Viete načo myslieť do konca roka 2021?
Ako každá podnikateľka, ktorá využíva formu podnikania prostredníctvom živnosti, by si mala vedieť čo všetko je potrebné spraviť do konca roka. Ako neplatiť vysokú daň z príjmu sa dozvieš v tomto článku.
Rady a tipy
Nákup vianočných darčekov z EÚ alebo z 3-tích krajín. Čo je výhodnejšie?
Blížia sa najkrajšie sviatky v roku a mnohí z nás chcú obdarovať nejakou drobnosťou svojich blízkych. Aký je rozdiel medzi nákupom vianočných darčekov z krajín EÚ alebo z 3 krajín ti vysvetlíme v nasledujúcich riadkoch.
Ekonomika
Nákup tovaru a služby z 3 krajín z pohľadu DPH
Nakupuješ tovar alebo prijímaš služby ako podnikateľ z 3 krajín? Čo všetko je potrebné riešiť z pohľadu DPH nielen ako platiteľ DPH sa dozvieš v tomto článku.
Ekonomika
Kedy a kto mi vráti preplatok z ročného zúčtovania poistného za rok 2020?
Kedy a kto Vám vráti preplatok z ročného zúčtovania poistného za rok 2020? Z čoho Vám môže preplatok vzniknúť? Všetko čo o tomto potrebujete vedieť sa dočítate v našom článku.
Ekonomika
Sken nahrádza papier v účtovníctve
Novinka v účtovníctve od roku 2022. Archivácia dokumentov v papierovej podobe už nie povinná. Prečítajte si ako táto zmena prebehne.
Ekonomika
Rekreačné poukazy
Neboli ste tento rok zatiaľ na dovolenke a nevyužili ste možnosť uplatniť si u zamestnávateľa rekreačný poukaz? Chystáte sa na predĺžený víkend na „Halloweensky pobyt“ alebo Silvestrovský pobyt? Pôjde Vaše dieťa počas jesenných a zimných prázdnin do denného alebo iného tábora? Ak áno, nezabudnite využiť možnosť preplatenia časti nákladov zamestnávateľom.
Rady a tipy
Dávka materské
Chcete vedieť, čo všetko ste povinná splniť, aby ste mali nárok na materskú dávku? V tomto článku sa dozviete všetko dôležité.
Rady a tipy
Dávka tehotenské
V tomto príspevku vás chceme informovať o dávke, ktorý si môžu uplatniť SZČO, zamestnanec a dobrovoľne poistené osoby. Ide sa o dávku, ktorú poskytuje sociálna poisťovňa od apríla 2021 budúcim mamičkám.
Ekonomika
Vrátenie DPH zo zahraničia
V prípade, že ste ako podnikatelia aj platiteľom DPH a zároveň obchodujete so zahraničím, mali by ste zbystriť pozornosť na obchody, ku ktorým Vám zahraničný dodávateľ pripočítal DPH. Do 30.9. je možné podať elektronicky cez portál finančnej správy žiadosť o vrátenie zahraničnej DPH.
Ekonomika
Rodinné firmy
Mnohí z Vás ste sa už určite stretli s pojmom rodinná firma. Čo tento pojem znamená, aké sú riziká rodinného podnikania a čo to znamená z pohľadu účtovníctva a daní sa dozviete v tomto blogu.
Rady a tipy
SZČO materská a rodičovská dovolenka postup voči Sociálnej a zdravotnej poisťovni
Ste živnostníčka a chystáte sa na materskú alebo rodičovskú dovolenku? V našom blogu sa dozviete aké podmienky musíte splniť a povieme Vám ako na to!
Rady a tipy
Nezabudnite na rekreačné poukazy v roku 2021
Neboli ste tento rok zatiaľ na dovolenke a chystáte sa ju stráviť na Slovensku? Pôjde Vaše dieťa  do denného alebo iného tábora ? Ak áno, nezabudnite využiť možnosť preplatenia časti nákladov zamestnávateľom.
Ekonomika
Kedy potrebujem účtovníka?
Vyber si toho správneho účtovníka! Kedy ho potrebuješ a kde ho nájdeš Ti povieme v tomto blogu!
Ekonomika
Predaj nehnuteľnosti u fyzických osôb a ich zdaňovanie
Vlastníš nehnuteľnosť a chceš ju predať? V tomto článku Ti popíšeme kedy a ako sa zdaňuje príjem z predaja nehnuteľností u fyzických osôb.
Ekonomika
SZČO odvody v sociálnej poisťovni
Aké zmeny nastali pri platení odvodov do Sociálnej poisťovne? S nami Ti nič neunikne!
Rady a tipy
Ako si správne stanoviť ciele v podnikaní?
Stanoviť si cieľ a disciplinovane smerovať k jeho napĺňaniu je spôsob akým vieme aj podnikanie posúvať efektívne a rozumne k úspešným koncom.
Ekonomika
Zrážky v prospech exekúcie po zmene životného minima od 1.7.2021
Ako sa zmenila výška exekučných zrážok? Čo je to základná nepostihnuteľná časť dane? Odkiaľ je exekútor oprávnený vymáhať pohľadávky? A ešte viac sa dočítaš v tomto blogu.
Ekonomika
Zmeny v účtovníctve od 1.1.2022
Prečítajte si o tom aké zmeny Vás v účtovníctve ako podnikateľov čakajú od roku 2022. Predstavíme Vám navrhovanú novelu zákona a uvedieme Vám, čo to v praxi znamená.
Ekonomika
Zmena životného minima od 1.7.2021
Suma životného minima sa upravuje vždy k 1. júlu bežného kalendárneho roka. Vypočíta sa na základe koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu alebo koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Aká je jeho výška tento rok? Dočítate sa v tomto blogu.
Rady a tipy
Uzatváranie dohôd o brigádnickej práci študentov - aktuálny stav od marca 2021
Dohody o brigádnickej práci študentov na najviac využívajú v čase letných prázdnin. Z toho dôvodu vám prinášame zhrnutie informácii o povinnostiach, podmienkach a výhodách dohôd o brigádnickej práci študentov.
Ekonomika
Daňový bonus na deti od 1.7.2021
Prinášame Vám informácie o nároku na daňový bonus na deti, spôsobe uplatnenia daňového bonusu na deti a tiež o zmenách v sumách daňového bonus platných od 1.7.2021.
Ekonomika
Predaj tovaru do zahraničia cez eshop od 1.7.2021
Od 1.7.2021 sa upravujú pravidlá uplatňovania DPH pri predaji do zahraničia.
Rady a tipy
Odvody na začiatku podnikania
Zakladáte si živnosť a premýšľate o tom, čo k tomu potrebujete? V tomto článku si povieme o dvoch aspektoch – konkrétne o sociálnom a zdravotnom poistení.
Ekonomika
Zdaňovanie kryptomien
Kryptomeny sú určitá forma platidla, ktorá nahrádza finančné prostriedky a zároveň pri ich držbe môže dôjsť aj k ich zhodnoteniu. Kryptomena je považovaná za finančný majetok, ktorý má podnikateľ alebo fyzická osoba v držbe. 
Rady a tipy
Zamestnávanie študentov – trvalý pracovný pomer alebo dohoda
Premýšľate o tom, ktorý spôsob zamestnania študenta je pre Vás výhodnejší? V tomto blogu sa a to pozrieme z viacerých uhľov pohľadu.
Rady a tipy
Dovoz zásielok cez e-shop a DPH od 1.7.2021
Mnohí z nás nepochybne majú skúsenosť s objednávaním lacného tovaru z Číny či Ameriky cez e-shopy. Dovoz takéhoto tovaru sa vyplatil, nakoľko cena na Slovenskom trhu bola niekoľko násobne vyššia.Od 1.7.2021 sa však Novelou zákona o DPH cena za zásielky tovaru z 3-tích krajín zvýši.
Rady a tipy
Ako postupovať pri zamestnávaní dlhodobo nezamestnaného občana
Zamestnávatelia a to alebo spoločnosti alebo živnostníci často uvažujú nad tým zamestnať osoby, pri ktorých by dosiahli určitú formu optimalizácie nákladov na ich zamestnávanie. V tomto príspevku by sme vám chceli predstaviť jednu z možností ako pomôcť nájsť prácu osobe dlhodobo evidovanej na úrade práce a zároveň splniť si svoje optimalizačné očakávania.
Rady a tipy
Time management
Čo to je časový manažment alebo teda po anglicky time management? Toto slovné spojenie už používame všetci viac-menej automaticky. Vyjadrenia typu :“Mám zlý time management, musím s tým niečo urobiť,“ alebo „Máš veľmi slabý time management. Nie si vôbec efektívny alebo efektívna“. Keď si to rozoberieme zistíme, že organizovanie času v živote človeka je vlastne napojené na viaceré fakty.
Start-up
Start up
Máte rozbiehajuci sa biznis a založili ste si spoločnosť, cez ktorú budete podnikať? Čo všetko je potrebné pri začatí podnikania dodržať z účtovného a daňového hľadiska? Na túto otázku si odpovieme v nasledujúcom článku.
Rady a tipy
Často kladené otázky ku daňovému priznaniu
AK sa potrebujete dozvedieť ako celý proces spracovania daňového priznania prebieha, neváhajte a prečítajte si nasledujúci blog.
Firmy
Likvidácia firiem
Zaujíma Vás ako postupovať pri likvidácii z účtovného a daňového hľadiska ? Potrebujete zistiť aké právne kroky treba absolvovať pri likvidácii spoločnosti ? Neváhajte a prečítajte si náš článok.
Ekonomika
Finančné príspevky na stravovanie od 01.03.2021
Novelou Zákonníka práce, ktorá nadobúda účinnosť od 01.03.2021 sa upravili podmienky uplatňovania finančných príspevkov na stravovanie.
Ekonomika
E-faktúra
Od začiatku roka sa v médiách objavujú informácie o zavedení povinnej elektronickej faktúre. O čo vlastne ide? Hlavným cieľom zavedenia povinnej e-Faktúry je aby podnikatelia zasielali finančnej správe pred vyhotovením finálnej verzie faktúry vybrané fakturačné údaje.
Živnosť
SZČO
Samostatne zárobkovo činná osoba (ďalej len „SZČO“) je fyzická osoba, ktorá dovŕšila 18 rokov a dosahuje príjmy z podnikania alebo z inej samostatne zárobkovej činnosti. Príjmami z podnikania sa rozumejú príjmy zo živnosti, príjmy poistných agentov, lekárov, veterinárov, notárov, audítorov, daňových poradcov a právnikov.
Ekonomika
Oslobodenie finančných príspevkov
Pretrvávajúca situácia na Slovensku, ktorá je tu už od marca 2020 mnohých podnikateľov a zamestnávateľov zasiahla znížením príjmu alebo úplným pozastavením príjmov. Úrady práce začali na základe žiadostí od podnikateľov a zamestnávateľov vyplácať finančné príspevky v rámci projektu Prvá Pomoc.
Rady a tipy
Ako si vybrať účtovníka ?
Je veľmi málo podnikateľov, ktorí sa rozhodli spracovávať si účtovníctvo vo vlastnej réžii. Každý podnikateľ skôr či neskôr zistí, že potrebuje mať svojho účtovníka. Za každým povolaním účtovníka stojí človek, ktorý má rozdielne skúsenosti, odlišnú efektivitu a prístup k práci.
Ekonomika
Brexit a DPH
Od 01.01. 2021 sa Spojené kráľovstvo už nepovažuje za členský štát EÚ ale pri obchodovaní s týmto štátom sa naň pozeráme ako na tretí štát. V dôsledku Brexitu dochádza i k zmene uplatňovania DPH pri dodávkach tovarov a služieb medzi Spojeným kráľovstvom a Slovenskom
Ekonomika
Mzdy v roku 2021
Zamestnancom patrí podľa náročnosti práce nielen minimálna mzda , ale hodnota minimálneho mzdového nároku . Od roku 2021 nárast minimálnych mzdových nárokov bude naviazaný na medziročnú zmenu mesačnej minimálnej mzdy.
Ekonomika
Sociálne a zdravotné poistenie v mzdách
Sociálne poistenie stále ponechalo v legislatíve inštitút maximálneho mesačného vymeriavacieho základu pre výpočet poistných odvodov
Firmy
Výročná správa
Výročná správa je dokument, ktorý zostavujú spravidla veľké spoločnosti po ukončení účtovného roka a v ktorom prezentujú nielen výsledky z účtovníctva ale aj zhodnotenie udalostí nepeňažného charakteru, ktoré sú pre danú spoločnosť podstatné.
Rady a tipy
Druhy daňového priznania
Riadne daňové priznanie je prvé daňové priznanie, ktoré podáte na finančnú správu do lehoty na podanie daňového priznania.. Ak zistíte, že ste v daňovom priznaní spravili chybu alebo nastali skutočnosti, ktoré zmenia výšku dane a neuplynula lehota na podanie daňového priznania, vtedy máte možno podať opravné daňové priznanie.
Rady a tipy
Zdanenie príjmov zo zahraničia
Príjmy zo zahraničia zdaňujú na Slovensku iba občania, ktorí sú daňovými rezidentami Slovenskej republiky. Daňovým rezidentom je taká osoba, ktorá má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt, bydlisko alebo sa tu zdržiava viac ako 183 dní v príslušnom kalendárnom roku. 
Ekonomika
Pokuty a penále z omeškania
Výkon podnikateľskej činnosti prináša aj množstvo rizík. Jedným z nich je aj hrozba vyrubenia pokút a úrokov z omeškania daňovým úradom. Zákony platné na Slovensku udávajú podnikateľom veľa povinností, ktorých dodržiavanie overujú kontrolóri z daňového úradu.
Firmy
Dobropis
Dobropis je doklad, na základe ktorého sa opravuje pôvodne vystavená faktúra. Dobropis vystavujú podnikatelia, ktorý chcú opraviť údaje uvedené na pôvodnej faktúre alebo chcú napríklad dodatočne poskytnúť zľavu.